Jak zjistím detailní informace o hardwaru uvnitř počítače?

Potřebujete stáhnout ovladače, ale nevíte jaký konkrétní hardware se skrývá uvnitř? Typ základní desky, grafickou a zvukovou kartu, frekvenci pamětí, nebo např. jaký konkrétní typ disku vám běží v PC?

Zkuste populární aplikace AIDA 64 nebo Speccy, za kterými stojí týmy zkušených vývojářů. Že program s názvem AIDA názvem neznáte? Legendární Everest byl totiž před jistou dobou zakoupen a nyní je vyvíjen pod staronovým názvem AIDA 64. To nic nemění na kvalitě programu, který díky obsáhlé databázi bleskově detekuje a detailně vypíše všechen hardware včetně připojených periferií.

To samé umí i zmiňované Speccy, které je navíc dostupné i zdarma a spolehlivě poslouží pro zobrazení hardwaru, jeho teplot a dalších informací.

 

Během pár kliknutí dostanete výpis dat o posledním šroubku každé sestavy. O každém dílu, ke kterému je tato možnost dostupná, je pak nabídnuto stažení ovladačů a zobrazí se detailní informace. AIDA je tedy vhodná nejen pro začátečníky, ale především pro pokročilé uživatele a administrátory. Nechybí ani zátěžové testy, benchmarky a další přidané funkce.

Nám zmiňovaná dvojice často vytrhla trn z paty a proto nezbývá, než AIDU (Everest) a Speccy doporučit. Za zmínku stojí i jmenovec našeho serveru - HWiNFO, který je dostupný ke stažení zdarma. Programy můžete stahovat ze stránek vývojářů: